oncontextmenu="return false"

Hälsa Etik och Lärande

De första sju veckorna gick vi HEL-kursen, även känt som "hälsa, etik & lärande". Man blir tilldelad en storbasgrupp och en mindre basgrupp (som de jag redan skrivit om). I storbasgruppen har man ett seminarie om varje ämne, så ett om hälsa och ett om etik och ett om lärande där basgruppen får presentera nån slags sammanställning de kommit fram till. 

Många säger att HEL-kursen är flummig, vet inte om jag håller med riktigt. Tycker att både hälsa och etik var roligt att läsa om, det var mest lärande som kändes onödigt och mindre kul, framförallt seminariet. 
Det är hur som helst samma upplägg, att man går på föreläsningar och jobbar i sin basgrupp med scenarion som man utformar frågeställningar kring och sen söker fakta. Mycket om olika teorier, sådant måste man naila till tentan. 
Det var nog det jag tyckte var lite kul ändå såhär i efterhand, olika teorier om vad hälsa är och hur hälsa uppnås t.ex. En del etiska dilemman oxå som bjuder på många diskussioner, sådant som man måste ha i baktanken som sjuksköterska helt enkelt. 

Hälsa-delen var mycket kring olika hälsoteorier och vad de sa om hälsa, om man kan ha hälsa trots att man är sjuk osv t.ex. 
Etik-delen gav etiska dilemman och olika människosyner, även teorier här med. Vad gör man vid kulturkrockar t.ex. 
Lärande-delen var nog den tråkigaste. Teorier om hur man kan lära sig, vilket sätt som är bäst för en själv typ. 

Det mest, eller det enda, flummiga jag kan säga med denna kurs är själva tentan. Man får inga givna frågeställningar man ska besvara, utan man får ett scenario som man själv ska hitta frågeställningar till och besvara. Dessa frågor får ju heller inte vara för smala eller för breda eller enformiga, t.ex "har Elsa hälsa?" Ingen bra fråga där inte enligt lärarna. De flesta väljer att forma frågor utifrån hälsa-delen och etik-delen vilket är smart eftersom det finns teorier om det man kan ge olika perspektiv på. 

Känslan ialla fall när man var klar med HEL var otroligt skön, för mig ialla fall innebar det att man fick börja med lite mer inriktade ämnen på just omvårdnad. Så stå ut i sju veckor så blir det bättre sedan, quote från alla övre terminer.  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0