oncontextmenu="return false"

Vi ses i en annan värld igen

Besvikelsen som uppstod idag när jag kom på (glömsk som en har börjat bli) att det bara är måndag. Haft två möten med basgruppen varav ett vi förberedde inför torsdag då vi har seminarium på vår hemtenta. Det ryktas om att vår tentator är självaste hitler, ser ej fram emot det. 
Emellan hade vi en föreläsning om urinkateterisering som vi dessutom har färdighetsträning på imorn. Kul, men hittills är det nog det mest omfattade vi ska göra eftersom det innehåller så mycket moment. Bara övaövaöva. 

Har fixat med min presentation tills på torsdag nu på eftermiddagen, börjar känna av huvudvärk så jag ska nog sluta nu och äta lite istället. 



"Jag vill leva, jag vill dö på jorden"

Den här helgen har varit helt planlöst och attans så skönt det har varit. Har pluggat, gått långpromenad och suttit i solen emellanåt och haft myskvällar. Men eftersom det är söndag idag och ingen sol lyser så tar jag paus från träningen åtminstone. Lite plugg får det bli minsann 



Medan vi åker färgas molnen rosa av solen som går upp



Fredag, härlig dag kan man tycka. Gick upp halv 6 för att ta bussen till Linköping, för att komma dit och inse att första föresläsningen är inställd av oklar anledning. Tror vi satt i 30 minuter och räknad lite läkemedelsberäkning innan vissa av oss gav upp. Malin och jag åkte en sväng till Ikano och strosade, kom hem vid tolv och nu ska jag plugga lite innan jag tar helg. 
 

Färdighetsträningarrrr

När en sitter och har pluggpaus i solen kan man ju passa på att förmedla lite information till intresserade här. 

Tror jag har tagit upp det mesta utom de färdighetsträningar man har i T1. Basic är det praktiska övningar man har på clinicum där man ska tänka sig att man är på ett sjukhus och tillämpa alla de regler som hör dit, typ ombytt och uppsatt hår osv. 

Den första var "basala hygienrutiner" och det hörs väl lite på namnet vad det innebär. Man lär sig tillvägagångssätt för hur man tvättar sig, i vilken ordning, när man använder handskar/förkläden osv. Så fort man har haft den här genomgången så ska man tillämpa basala hygienrutiner varje kommande färdighetsträning för att få in det i huvudet. 

En annan lite mer roligare vi hade var "personlig hygien och bäddning/stöd vid matsituation". Då fick vi öva på att tvätta varandra (bara övre delen såklart) eftersom att det här en del i sjukvården man får göra. Vi fick oxå öva på att mata varandra för att känna hur det känns eftersom man är lite utsatt. Det finns en del att tänka på och inte bara sticka in skeden i munnen på patienten typ. Sådant får man läsa sig till innan. Vi jobbade utifrån ett scenario där patienten dessutom var blind, så vi fick jobba därefter och tänka på hur man gick tillväga. Sist fick vi öva på att bädda sängen med och utan patient i, även där är det lite att tänka på och inte bara bädda som vanligt. Man ska låsa fast lakanet på ett visst sätt och om man har en patient i sängen måste man se till att utbyttja hen oxå. 

Utöver detta hade vi en färdighetsträning i kommunikation, inga större svårigheter där. Man skulle sätta sig in i olika roller och kommunicera därefter och så gick vi igenom olika sätt att kommunicera. 
Hade en färdighetsträning i HLR, den var bland det roligaste och det hörs ju oxå på namnet. Vi tränade på en docka och så fick vi öva heimlich på varandra. 

Tror jag har tagit upp i princip hela T1 nu, ca två studieuppgifter vi hade att göra med oxå. Den ena berörde näring då man var i par och en skulle väga all mat den åt i fyra dagar. Sen skulle man utifrån det se vad personen hade brist/överskott av och fördjupa sig lite i det. 
En annan uppgift var kopplat till ett seminarie, och den jobbade man med i basgruppen så det var inga svårigheter där heller. 


-

I'm scared of let go of it 
and it's all your fault
___

Här har det ekat lite tyst ja. Igår var jag ledig, det blev en mysmorgon i sängen och sen lite läkemedelsberäkning och sen lite sittandes ute i solen och lite mer plugg på kvällen och ett träningspass efter det. 

Idag är jag ledig likaså, har precis ätit frulle och ska sätta igång med plugget. 



Earthlings

Idag har vi haft färdighetsträning i kompressionsbandagering. Inte det svåraste men lite teknik krävdes allt. Från 10 fram till lunch satt vi sedan med lite läkemedelsberäkning och efter lunch hade vi en lektion i det så dagen har mest gått åt till att räkna. Därav: migrän from hell. Därav: adjö för denna gång 



du kommer aldrig behöva se mig ligga död på vägen

 
 
Måndag igen. Började med en fika/brunch med Malin innan vi hade en kortkort föreläsning om kompressionbehandling, och sedan övade vi lite injektioner/PVK. Kom hem för cirkus en timme sedan och ska ta det lite lugnt ett tag innan jag läser på till färdighetsträningen imorn och så kanske det blir lite träning senare ikväll.
 

Detta hände

Ojoj such day igår. Var på sittning med mina tjejer, vet inte ens hur man beskriver en sådan för nån som inte går på universitet. Vi fick god mat och sjöng och dansa och allt möjligt. Efter det hade vi mellanfest innan vi gick till trappan igen och dansade med hundra andra studenter. Bra kväll! 




hymn for the weekend

Inget bloggande igår, anledning oklar. Kanske för att jag var så smärtpåverkad att jag inte orkade. Ägnade ialla fall dagen åt läkemedelsberäkning, roligare än så var det ej. 

Idag hade vi basgrupp på förmiddagen och efter lunch satt vi hela tjejgänget och finslipade på våra tentor, min är inskickad nu vilket känns otroligt skönt så kan man fira lite imorgon. Jag passade på att öva lite PVK och injektioner oxå men mer sånt tar vi nästa vecka. När vi va klara åkte vi till stan och handlade lite rekvisita till imorgon, sittning med tema jorden runt står på schemat. Accessoarerna är fixade. Nu ska jag titta ikapp lite serier och äta innan jag svälter ihjäl. 



Wish we could turn back time to the good old days

En tidig morgon idag oxå men med injektioner på schemat. Alltid lika kul med färdighetsträningar och praktiskt, men det blir snäppet svårare ju längre man kommer känns det lite nu. Fick öva på att dra upp rätt mängd läkemedel och sedan injicera detta, vilket såklart kommer kännas helt annorlunda på riktiga människor vilket är lite skrämmande. Vid ett tillfälle skulle man ta i som om man kastar pil dessutom, känns mindre kul att komma med en spruta och ha den kraften in i låret. Blir att övaövaöva på detta. 

var hemma vid lunch och åt mat då innan jag var duktig och gick igenom lite läkemedelsberäkning. Sedan belönade jag mig med en nybakad sockerkaka (inte en hel såklart) och lite serier. Har suttit och läst om nervsystemet nu oxå, ska äta och duscha och imorgon har vi studiedag så jag får lite sovmorgon innan studierna. 



I need to be struck by your electric love

now that I'm without your kisses
I'll be needing stitches
__

Goddagens. Haft en hel dag bestående av föreläsningar, ganska maffiga sådana om nervsystemet och immunologi främst. Har varit obevekligt trött oxå men har kommit på orsaken till det, no more morfintabletter till mig i framtiden. Lyckats plugga på eftermiddagen tills typ nu, huvudet är helt mosat.
Imorgon har vi färdighetsträning igen och denna gång i injektioner! Ska bli kul såklart men ack att kasta sprutor in i någon är väl inte det mest bekvämaste. Update om känslan imorn 


 


-

I run from the people I love
I will always stay true to my heart
___

Idag gick jag upp 06 för att ha basgrupp i två timmar, onödigt tänker ni och så tänkte jag med. Var hemma vid elva igen och har carpat dagen lite genom plugg i solskenet. Har flyttat in nu dock och ska fortsätta här inne ett tag innan det får räcka för idag. 


 

Let's find Nirvana

För att vandra som en förlorad själ
utan mål är inte livets mening
_______

en liten sovmorgon idag, frulle och sen var dagen igång. Vissa kallar det alla hjärtans dag men jag kallar det söndag bestående av läkemedelsberäkning och att öva venprov på mamma. Har dock lagt skolan åt sidan och tittat på cold mountain som går på tv, supermysigt ändå. Ska gå en liten promenad när den är slut tänkte jag och sen fixa lite inför veckan 


 

14 februari

Ingen har större kärlek än den 
som ger sitt liv för sina vänner 



Förra året denna dag var vi samlade under samma tak. Vi må vara på olika ställen idag men ej mindre kärlek till er för det 

Success is the best revenge

Idag började dagen tidigt för en när man inte kunde somna om vid åtta. gick upp och åt frulle, kom igång med hemtentan tidigt och blev typ klar så nu ska jag bara finslipa men det gör jag senare i veckan. Åkte in till stan på eftermiddagen och strosade lite, fick med mig en klänning och tröjan på bilden. Bra tryck på den. 
Är hos Anna nu och vi ska gå ner på stan och äta och sen invänta Hedda så ska vi på bio! Lära oss lite hur man är singel (how to be single). Hoppas på att det är en bra chickflick som ger en liten girlpower. Hadeee



Vi blundade och skrek "forever vi"

Idag har livskvaliteten ökat kan man säga. Sovit ut till halv tolv, det behövdes. Har kommit igång med hemtentan oxå, det har rullat på bra under dagen. Tänkte gå ut och träna nu en sväng, sen blir det tacos och fångarna på fortet. 



Håll om mig och släpp mig aldrig mer

Morgonen började med att jag fick skjutas in i det magnetröntgensjävulska röret. Låg där och smärtade inombords i 1.5 timme innan vi va klara. Efter det lunchade jag med mams på stan innan vi åkte till Linköping så jag kunde gå på en föreläsning och sen åka hem och handla. Hela dagen har jag smärtats av både ryggen och mensvärk så har varit postig större delen av dagen.  

Idag blev vi tilldelade ett läkemedel var till farmakologitentan, så den har jag suttit och spånat lite på nu, men ska åka till Nadjan nu och ta ett sista farväl av Lydia innan hon åker.  



I samma sekund som livet flög förbi -



Tisdag idag va. Haft föreläsningar sedan åtta imorse. Dock handlade två av de mest om information om dels vår kommande examination alldeles runt hörnet här i farmakologi, men även lite andra studieuppgifter vi har längre fram. Och så en föreläsning om immunologi, lite roligt ändå må jag säga. Pluggade efter lunch så jag har fått undan lite inför helgen, känns bra. 
Imorgon är vi lediga men jag ska in och träffa tjejerna och först köra lite läkemedelsberäkning och sedan öva PVK/venprov igen, det man är mest taggad på! I helgen verkar det vankas lite bio oxå, myspys



Hälsa Etik och Lärande

De första sju veckorna gick vi HEL-kursen, även känt som "hälsa, etik & lärande". Man blir tilldelad en storbasgrupp och en mindre basgrupp (som de jag redan skrivit om). I storbasgruppen har man ett seminarie om varje ämne, så ett om hälsa och ett om etik och ett om lärande där basgruppen får presentera nån slags sammanställning de kommit fram till. 

Många säger att HEL-kursen är flummig, vet inte om jag håller med riktigt. Tycker att både hälsa och etik var roligt att läsa om, det var mest lärande som kändes onödigt och mindre kul, framförallt seminariet. 
Det är hur som helst samma upplägg, att man går på föreläsningar och jobbar i sin basgrupp med scenarion som man utformar frågeställningar kring och sen söker fakta. Mycket om olika teorier, sådant måste man naila till tentan. 
Det var nog det jag tyckte var lite kul ändå såhär i efterhand, olika teorier om vad hälsa är och hur hälsa uppnås t.ex. En del etiska dilemman oxå som bjuder på många diskussioner, sådant som man måste ha i baktanken som sjuksköterska helt enkelt. 

Hälsa-delen var mycket kring olika hälsoteorier och vad de sa om hälsa, om man kan ha hälsa trots att man är sjuk osv t.ex. 
Etik-delen gav etiska dilemman och olika människosyner, även teorier här med. Vad gör man vid kulturkrockar t.ex. 
Lärande-delen var nog den tråkigaste. Teorier om hur man kan lära sig, vilket sätt som är bäst för en själv typ. 

Det mest, eller det enda, flummiga jag kan säga med denna kurs är själva tentan. Man får inga givna frågeställningar man ska besvara, utan man får ett scenario som man själv ska hitta frågeställningar till och besvara. Dessa frågor får ju heller inte vara för smala eller för breda eller enformiga, t.ex "har Elsa hälsa?" Ingen bra fråga där inte enligt lärarna. De flesta väljer att forma frågor utifrån hälsa-delen och etik-delen vilket är smart eftersom det finns teorier om det man kan ge olika perspektiv på. 

Känslan ialla fall när man var klar med HEL var otroligt skön, för mig ialla fall innebar det att man fick börja med lite mer inriktade ämnen på just omvårdnad. Så stå ut i sju veckor så blir det bättre sedan, quote från alla övre terminer.  

It's everything I dreamed

En tidig måndagmorgon för vissa idag. Hade basgruppsträff på morgonen, det funkade bra må jag säga. Stannade kvar och pluggade lite innan jag gick på ett möte och sen tog bussen hem! 
Har pluggat på eftermiddagen nu och varvat ner lite med the 100. Ska gå upp och laga mat snart, hoppas på lika bra resultat som sist. 



and his mama cries

Do we simply turn our heads
and look the other way
___



Because you saved my life once

Förutom fredagen har den här helgen varit skapligt lugn. Chillade mest igår med film och lite plugg och sen träning på kvällen. Idag vaknade jag tidigt oxå, hade mysmorgon i sängen med film och fick lite plugg gjort under dagen oxå. Nu är det one tree hill och mys som står på schemat 



Ett sista glas och sedan säger vi hejdå







The long road back

Skolveckan är slut, hallelujah. Tog emot att gå upp halv 6 imorse och en timme senare ta bussen till Linköping. Haft föreläsningar om bland annat hygienrutiner, utvecklingspsykologi och nervsystemet. Efter det kunde jag inte koncentrera mig mer så jag åkte hem, pluggade, åt mat och nu ska jag duscha. 
Imorn blir det lite sovmorgon innan jag ska in till stan och öva PVK med tjejerna, taggatagga. Efteråt ska vi äta på pizza hut och sen blir det utgång med mina andra tjejer 💕


 

meningen är att du måste ta vara på livet

Detta har nog varit en av de mest produktiva dagarna på länge. Skola 8-11 och första färdighetsträningen som faktiskt känns sjuksköterske-aktig; PVK och venprov! Tycker att det gick riktigt bra trots att det är så mycket att tänka på men det gäller bara att organisera sina handlingar och förbereda sig väl. Sedan ska vi ju inte sticka under stolen med att vi gjorde det på en docka och inte på en riktig människa, så skillnader lär väl visa sig i framtiden, typ att själva sticket inte känns likadant. Men är sjukt taggad på att fortsätta! 
 
När jag kom hem åt jag lunch och så har jag pluggat och bakat, och jag har improviserat med matlagningen och blivit förvånad över att resultatet blev så bra, och jag har precis kommit hem från en promenad med hunden. Har inte gått någon längre promenad sedan innan insjuknandet, så lär väl ha träningsvärk imorn och tvingas gå på morfin, men jag måste ju träna upp mig nån gång (och träna bort min kobenta gång jag fått efter sjukhuset lol). 
Nu ska jag duscha, göra mig redo för farmen och belöna mig med lite kladdkaka.  
Imorgon går vi heldag, verkligen 8-17, i Linköping så lär vara slut efter det, men har ändå mycket att se fram emot till helgen! 
 
 
 

~

They can't leave 
if you push them away first
______________
Trött tisdag. Läkemedelsberäkning tär på krafterna och en mindre intressant föreläsning nu innan lunch oxå. Fortfarande tur att en har sina klasskompisar. 
Nu väntas fyra timmars föreläsning om farmakologi, av erfarenheter sedan den förra lär det blir svårt att uthärda. Möjligtvis lite häng kvar på skolan vid fyra oxå för att kötta läkemedelsberäkning med brudarna. Lär bli mycket fika för att överleva här 


 

Nu

Står i köket 
Ljud utomhus
Tittar i fönstret
Kille skejtar och repar vår bil 
Det är onormalt 
Går till hallen
Dörren står öppen 
Den var låst förut
Hjärtat slår
Springer fram för att låsa 
Tittar ut 
Kille står bakom dörren 
Jag flämtar
Han flinar
Tydlig bild på hans ansikte 
Jag får panik
Låser dörren 
Springer runt i huset 
Måste ringa 
Vem ska jag ringa 
Tittar i varje rum
Ingen där
Ringer bror
Inget svar
Måste ha något att skydda mig med
Inget skydd 
Jag är själv 

Vaknar 
Hög puls 
Kan inte somna om 
Vill inte somna om 


-

I want you to give me a reason to stay. Give me a really good reason 
___________

Måndag osv. Började morgonen med att missa bussen och väntade ute i kylan på nästa i 30 minuter. Kom till skolan till slut och hade läkemedelsberäkning först som föreläsning. Efter lunchen hade vi vår första basgrupp för terminen, nytt att komma in i en ny grupp och börja jobba på annat sätt men det ska nog gå. 
Sista föreläsningen var om PVK och venprov, riktigt spännande och är taggad till onsdag när vi ska övaövaöva på det. 



RSS 2.0